úterý 1. září 2015

Myslím, že jsem tě viděla ve snu ...

Při deštivém dnu s horkým čajem v ruce jsem se rozhodla o vytvoření nového článku. Co je tak zvláštní na dešti? No jen to, že je léto a prší už celé dva dny v kuse. Ale nemám ponětí kdy tento článek vyjde, takže se předem omlouvám za špatnou synchronizaci počasí či dokonce ročního období. Když jsem se dnes probudila asi kolem páté hodiny ranní, měla jsem strašný hlad. Tohle se mi ještě nikdy nestalo, a tak zvítězila moje lenost a hlad jsem zaspala. Ve snu se mi poté zdálo, jak jsem byla na nějaké oslavě a tam jsem dosyta (možná trochu přesyta) najedla a potom ráno jsem vůbec neměla potřebu sníst všechno co máme doma. Jak už to mám ve zvyku. A to všechno jen kvůli tomu jídlu ve snu. Tak a teď si představte, jak by se udržovala postavička, kdybyste si všechny ty dorty, čokolády, zmrzliny a jiné sladkosti a tučné jídla ordinovali jen ve snech. Samozřejmě byste si zapamatovali tu chuť, ten pocit a všechno kolem. No nebylo by to úžasné?
     To ale není smysl dnešního článku.. Dnes probereme právě sny. Nemyslím tím sny jako touhy, ale sny během spánku. Já sama se docela o sny zajímám, protože mě fascinují, přijdou mi něčím zvláštní a tajemným. I když už je proces snů prozkoumán...


Sny vytváří mozek v REM i NREM fázi. První sen probíhá už kolem prvních šedesáti minut po usnutí. Trvají potom 10- 30 minut. Za každou noc prožijeme 8-10 snů.
     Mnoho lidí snům připisuje nějaký smysl nebo význam. To že mozek jim dává nějaké "znamení". Pro i existuje spousta snářů, kde se dá vyložit jednotlivý sen.
Například: sen o smrti=životní změna.
     Všechny obličeje, které se ve snu zobrazují jsme už někde viděli, protože náš mozek si nedokáže vytvořit svůj vlastní.
     Sněním strávíme přibližně šest let života, ale většinu snů si nepamatujeme. A i proto si někteří lidé své sny zapisují do svých snářů. Já osobně snář nemám, ale každé ráno si snažím vybavit aspoň na kousek snu z noci. Většinou jsou to jen opravdu útržky. Často si ale na něco vzpomenu v průběhu dne, když mi sen něco připomene. Pokud chcete aby se vám o něčem nebo třeba někom zdálo, myslete na to/něj. Vyzkoušeno a sem tam i splněno. (možná vždy nevím, většinu snů si nepamatuji ;))


Další zajímavost představuje i lucidní sen. V tomto snu člověk dokáže vnímat to, že sní a tudíž i sen ovládat. Dá se naučit pomocí mentálních technik. Dokáže to však pouze jen hrstka lidí.

Sny mají bez výjimky všichni, dokonce i slepí lidé a zvířata. Oneirologie (věda zabývající se sny) zjistila, že celých 12% lidí má sny pouze černobílé.






Tak to by bylo ke snům všechno. A co vy? Pamatujete si každé ráno alespoň jeden sen?
                                                      Nebo si dokonce poctivě píšete snář?
Mějte se a přeji hezké sny. :) - Evča






8 komentářů:

  1. Moc hezký článek :) Já si občas sny pamatuju celé, občas útržky, taky se mi občas něco připomene během dne a někdy mi zas přijde, že se mi nezdálo nic :D A jsou i sny, které se mi zdály jako malé a dodnes si je pamatuju.

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Taky si pamatuji pár dětských snů. Ale už spíše jen zamlženě.

      Vymazat
  2. Nepamatuji si obvykle sny, ono možná lépe, zdají se mi mnohdy dost špatné:D
    verranda.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek! Sny mě také fascinují, ale bohužel si je většinou ráno vůbec nepamatuji :D The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  4. také se snažím každé ráno si na sen vzpomenout, někdy mám celkem akční sny "jako film" a klidně i dva sny za noc, ale snářům moc nevěřím :D super článek, hezky píšeš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé věci ze snářů dávají celkem smysl. ;) A děkuju.

      Vymazat