úterý 15. září 2015

Střední škola - nejlepší období života nebo čtyři roky dlouhý horor? - část I.

Deváťáci, deváťačky, pozor! Článek pro Vás! :)
Můžete si ho samozřejmě přečíst i pokud jste v jiné třídě. 

Upozornění, jedná se o názorový článek, takže to, co tady vyplodím, jsou pouze moje názory a samozřejmě je nemusíte (ale můžete) brát vážně.

Jak jsem se zmínila ve faktech, 2.září jsem úspěšně nastoupila na střední školu, což spousta lidí považuje za zlomový okamžik jejich života. Rozhodla jsem se proto vytvořit takovou minisérii o výběru, nástupu a celkově všeho, týkajícího se střední. V plánu mám zatím dva články-první o výběru školy a obávaných přijímačkách a druhý o samotném nástupu. Vzhledem k tomu, že o nástupu toho zase tolik nevím - jsem tam asi týden :D - tak první článek bude samozřejmě ten o přijímačkách. Tak pojďme na to!


Samotný výběr správné střední školy je pro spoustu lidí těžký. Především, když si uvědomí, že toto rozhodnutí může ovlivnit, co budou po dalších asi padesát let dělat. Je tedy dobré při vybírání opravdu přemýšlet. Nejlepší metoda asi je postupné vylučování. Nejprve si vzít svůj prospěch a podle toho se rozhodnout, jestli se vůbec poohlížet po středních školách s maturitou nebo středních učilištích. U mě byla vzhledem k mému prospěchu (celou základku byla na vysvědčení moje nejhorší známka 1) jasná. Když si tedy ujasníte, jak obtížnou střední pravděpodobně můžete zvládnou, tak je na řadě si uvědomit (klidně i sepsat), které předměty Vás ve škole nejvíc baví nebo zkrátka v jakém odvětví byste chtěli pracovat. Moje volba byla zase celkem jasná. Když jsem si střední vybírala, tak jsem měla dvě povolání, která bych chtěla dělat - učitelka nebo pediatrička. Takže vlastně dvě povolání, ke kterým potřebuju vysokou školu, takže gympl byl jasná volba. Samozřejmě aktuálně je to tak, že si můžete zvolit dvě školy. U mě to bylo zase jednoduché - 1. Gymnázium ve městě A, 2. Gymnázium ve městě B. Jenže výběrem dlouhá cesta k Vašemu vysněnému povolání jen začíná...

Každá střední škola je jiná, takže samozřejmě na každé jsou podmínky pro přijetí jiné. Na většině středních škol s maturitou byly vloni nově přijímačky od společnosti CERMAT a to z českého jazyka a matematiky. Určité body byly přiděleny i za prospěch ze základky. Na mnou zvoleném gymnáziu to bylo přesně takto: maximální počet bodů: 150; test z českého jazyka max. 50 bodů, test z matematiky max. 50 bodů, vysvědčení z II. pololetí 8. třídy max. 20 bodů, vysvědčení z I. pololetí 9. třídy max. 20 bodů a úspěchy v soutěžích a mimoškolních aktivitách max. 10 bodů.

Ve škole se samozřejmě celou devítku v matice a češtině nedělá téměř nic jiného, než opakuje a učitelé se snaží Vás co nejlépe připravit, protože počet přijatých je i jejich vizitka. :D U nás ve škole byla navíc i nabídka na hodinu matiky a hodinu češtiny navíc za nějaký směšný poplatek (asi 100 Kč na pololetí za jeden předmět). Spousta mých spolužáků zaujala k těmto hodinám a celkově k přijímačkám nedbalý postoj. Já jsem si teda v září sama sobě nakázala, že udělám pro mé přijetí maximum, abych si po případném neúspěchu nemohla vyčítat, že jsem do toho nedala všechno. A nelituju toho, takže Vám teď tady dám mnou odzkoušenou radu-všechny nabídky na doučování, kurzy a další přípravu berte všema deseti! Na škodu Vám to rozhodně nebude. Taky jsem si přikázala, že se budu doma učit. Postoje mých spolužáků byly opět různé, Někteří si udělali troufám si říct stovky testů a různých cvičení a u jiných byla naopak jejich jediná příprava ve škole. Já jsem se nakonec nepřiklonila ani k jedné z těchto variant, protože ani jednu nepovažuju za správnou. Příprava je samozřejmě správná, ale zase se to nemá přehánět. Všeho s mírou, tím jsem se řídila. V prvním pololetí jsem si tedy doma udělala celkem tak do deseti testů, ale asi v únoru, kdy jsem si uvědomila, že začíná přituhovat, jsem to s přípravou vzala zodpovědněji, Uvědomila jsem si totiž, že jsem si vybrala jednu z nejtěžších škol v našem kraji, na kterou se hlásí samozřejmě obrovské množství lidí. Začala mě tedy někdy v tom únoru popadat těžká panika. Měla jsem o přijímačkách dokonce i noční můry! Takže ano, potvrzuji, toto období (asi dva měsíce před příjimačkama) není zrovna jednoduché, ale motivací Vám musí být fakt, který Vám teď potvrdím-období po přijímačkách (poslední dva měsíce na základce) je doslova nejlepší období celé základky! Už se prakticky vůbec neučí, takže si můžete skvěle užívat poslední okamžiky se spolužáky a těšit se na prázdniny. :)


Takže nejlepší návod, jak se tohoto úžasného období dožít? Zachovat klid. Zní to ohraně, ale je to tak. Takže samozřejmě je dobré vyzkoušet si nějaké ty testy, ať vůbec víte, co na Vás čeká, ale zase to nepřehánět. Takže zároveň se snažte taky hodně odpočívat-sportovat, spát, trávit čas s přáteli, hrát na nástroje a zpívat, nějaká manuální práce.....prostě něco, při čem můžete nechat Váš mozek odpočinout. :) Osvědčilo se mi také přečíst si knížku TAJEMSTVÍ pro mladé od Paula Harringtona. Skvěle mě to namotivovalo k víře v samu sebe. Taky je dobré si uvědomit, že je to samozřejmě důležité a jde o hodně, ale jak se říká 'Když nejde o život, jde o .....'. :)

A návod pro den D? Jděte brzo spát, ať jste čilí a vstaňte včas, ať nejste hned od rána ve stresu. Jinak to berte jako každý jiný den. Hlavně žádný stres. Pořádně se nasnídejte, hladoví toho moc nestvoříte a vyberte si nějaké Vaše oblíbené oblečení. Opravdu všechno dělejte rutinně jako obvykle. Pokud se hlásíte na školu s nějakým Vaším kamarádem, je dobré se počkat a vyrazit do boje společně. Do třídy je taky lepší přijít dřív, ať si můžete vybrat místo, které Vám je sympatické. Mně osobně strašně uklidnilo, když jsem si před samotným začátkem testu pustila do sluchátek moje oblíbené písničky. Hlavně se pořád udržujte v klidu a nenechte se rozhodit dusnou atmosférou ani nervozitou ostatních. Když přijde čas na samotný test, postupujte tak, jak jste postupovali při nácvicích doma. Ať máte po skončení testu jakýkoliv pocit, zkuste to sdělovat co nejmíň lidem. Pomůžete tím sami sobě. Když by totiž Váš pocit byl dobrý a všem se tím chlubili a potom byste bohužel našli své jméno mezi nepřijatými, všichni by z Vás měli jenom srandu. A naopak, když budete všude šířit, jak jste to strašně zvorali, tak to můžete přivolat (viz v knížce TAJEMSTVÍ pro mladé).



Týdenní čekání na výsledky taky není nic moc, ale zase tady platí stejné pravidlo jako u přípravy na přijímačky: snažte se na to co nejmíň myslet, odpočívejte a dělejte věci, při kterých se cítíte dobře. Zase žádný stres.

Všechny tyto rady a tipy jsou ve skutečnosti mými vlastními zkušenostmi. Abych Vás přesvědčila o jejich funkčnosti, tak jen podotknu, že jsem se nakonec dostala na obě gymnázia a skončila jsem opravdu na krásném místě... :)


A ještě pro uklidnění-opravdu žádný stres, v dnešní době je situace taková, že čím víc má škola žáků (studentů), tím víc dostane peněz, takže všechny školy se snaží své kapacity za každou cenu naplnit a vzhledem k tomu, že dětí není zase tolik, tak Vám tady s klidným srdcem říkám, že všichni moji drazí spolužáci byli ve finále přijati na školy, které si vybrali. Někteří dle mého názoru tam možná ani nemají co dělat, ale to je samozřejmě každého věc. Až samotné první pololetí ukáže....


 Omlouvám se, trošku jsem se rozepsala. Snad Vám aspoň něco z toho bude k užitku. :) Od Vás, kterých se letos přijímačky týkají, si rozhodně ráda v komentářích přečtu, kam se chystáte a vy ostatní klidně můžete napsat, na jakou školu chodíte a Vaše dojmy z přijímaček, to si taky ráda přečtu.

                                        Pěkný zbytek dne,

                 Lucka



18 komentářů:

  1. Střední byla snad nejlepší část mého školského života :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento článok si niekde uložím, a budem čítať pred prijímačkami..ĎAKUJEM TI za úžasný článok, ktorý mi určite v nasledujúcich mesiacoch pomôže. Chystám sa na Bilingválne a normálne gymnázium a som strašne v strese z toho. A ďakujem za radu na knihu, určite si ju najbližšie kúpim. Ešte raz skvelý článok a veľmi pekne ďakujem!♥
    Art Blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Ti zase strašně moc děkuju za komentář! Hrozně potěší na duši, když si něco takové přečteš. :) Snad Ti mé tipy k něčemu budou a ještě jednou - žádný stres! :) Mluvím ze zkušenosti. Taky jsem se hrozně bála a ve finále vlastně nebylo čeho. :)
      Knížku si určitě přečti, vážně moc mi pomohla a to nejen ohledně přijímaček, ale celkově se díky ní snažím přemýšlet jinak=pozitivněji. :)
      Ještě jednou moc děkuju za komentář! :)

      Vymazat
  4. Hezky napsaný článek :) Já už teď chodím do třeťáku na gympl a možná to tenkrát bylo jiné, protože jsem zažila ještě ty staré přijímačky, ale myslím, že bylo vcelku zbytečné se stresovat, protože se mnou chodí i lidi, kteří byli úplně na konci a dostali se na odvolání :)

    Nikys beauty blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně na to jsem v tomto článku chtěla upozornit. :) Můj spolužák ze základky měl na pololetí devítky asi dvě čtyřky a dostal se na gympl!! Sice ne zrovna prestižní, ale státní, žádný soukromý, takže pokud ho dokončí, tak na tom budem vlastně papírově stejně. Ten systém je u nás vážně divný... :D
      Děkuju za komentář! :)

      Vymazat
  5. Na gympl vzpomínám hrozně moc ráda. Sešli jsme se skvělá parta holek, a i teď, pět let po maturitě se scházíme všechny (8) pravidelně dvakrát do roka, s některými se vídávám ještě častěji, a to ani jedna z nás nešla studovat stejný obor. Za mě to jsou nejlepší roky školy :)
    http://chicadriana.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně takto bych to chtěla! :D Mít spoustu krásných vzpomínek a přátele, se kterýma se budu vídat i po dokončení školy. :) Kdyby mi to vyšlo jako Tobě, byla bych nejšťastnější člověk na světě. :)
      Děkuju za názor a za komentář! :)

      Vymazat
  6. Veľmi pekný článok :D ja som tiež práve nastúpila na strednú školu :D

    Pozývam ťa aj všetkých tvojich čitateľov na GIVEAWAY !!!!!!!!!!!!!
    Girl with pink nails - GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Tak to asi teď prožíváš podobné období, jako já. :) Až vydám ten druhý článek z této minisérie, tak budu určitě chtít znát Tvoji zkušenost. :)
      Určitě se podívám. :D
      Děkuju za komentář! :)

      Vymazat
  7. super článek! :D letos jsem nastoupila na gymnázium do druháku... přijde mi to prostě jako základka, jen s novými kamarády, jinými spolužáky, prohloubeným učivem a pro mě i dojížděním... :D jinak na přijímačky jsem se nějak extra nepřipravovala, prakticky jen něco ve škole a zkušební testy na gymplu

    gingersmile.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala v článku - měla jsem strach, že kdybych se nepřipravovala a pak se nedostala, tak bych měla strašné výčitky. :D Proto jsem tomu radši nějaký ten čas obětovala a měla jsem čisté svědomí. :)
      Jinak mně to taky zatím přijde jako základka (klepu! :D). Jen na našem gymplu máme lepší obědy než na mojí bývalé základce! :D
      Děkuju za komentář! :)

      Vymazat
  8. Tohle je skvěle napsany! :) pro mě byl gympl celkem noční můra, chodila jsem tam nerada a na učení jsme toho měli moc! Teď na vysoké si pískám (kromě zkouškovýho :D).

    umaleslecny.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Jinak teď jsi mě trošku vystrašila. :( :D Ale zase navnadila na vysokou... :D
      Děkuju za komentář! :)

      Vymazat
  9. Já jsem na gymplu a strašně si to užívám, je to pro mě (zatím) nejlepší obdoví:)
    Super článek! ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) doufám, že to ještě třeba za půl roku budu říkat taky :D (zatím se mi tam taky líbí)
      Děkuji za komentář! :)

      Vymazat
  10. Když jsem loni nastoupila do prváku, celé mi to přišlo šíleně těžké, měla jsem hrozný známky a byla z toho na dně. Teď jsem naprosto spokojená. přijde mi to jednoduchý, mám dobrý známky. Všechno je to o zvyku. Jediný problém mi dělá dlouhé dojíždění (minimálně hodinu a čtvrt). Jinak jsem šťastná a na základku bych se rozhodně vrátit nechtěla. Střední mi vyhovuje daleko víc.

    OdpovědětVymazat